Rasstandaard

Over het karakter en de raskenmerken is al heel wat geschreven. Op de officiële site van de Zwitserse Witte Herder vind je betrouwbare informatie. Ook het nieuwste boek van Ruut Tilstra, ‘Uit de schaduw in het licht’ is een aanrader (wel duur).

In de rasstandaard staat omschreven als gebruiksdoel: Familie- en gebruikshond met uitgesproken liefde voor kinderen, een oplettende waker, een opgewekte en gemakkelijk lerende werkhond.

De Witte Herder is van oudsher een herdershond. Een hond die wordt gebruikt om het vee te hoeden en te bewaken. Om dit werk naar behoren te kunnen uitvoeren moet hij in het bezit zijn van de daarvoor gewenste karakter- eigenschappen. In de Amerikaanse en Canadese rasstandaard staan deze kenmerken als volgt omschreven:

‘De Witte Herder heeft een opvallende persoonlijkheid; gemarkeerd door zelfvertrouwen, onbevreesd doch zonder vijandigheid. Het is een evenwichtige hond; indien nodig waakzaam en alert. Zijn aangeboren aanleg voor het hoeden van de kudde wordt gecompleteerd met zijn drang om zijn baas en het huis te beschermen. In zijn relatie tot de mens is hij gereserveerd naar vreemden, echter zonder angst. Hij is waardig en willig om te werken in alle omstandigheden. Deze kwaliteiten van zijn algemene verschijning maken de Witte Herder buitengewoon geschikt als hoeder van het vee, huishond, blindengeleidehond of diensthond.’

Tegenwoordig wordt de Witte Herder vooral gebruikt als huishond. Het is een uitermate fijngevoelige en kindvriendelijke familiehond, zacht en aanhankelijk van aard. Hij is onvoorwaardelijk trouw aan het gezin, maar enigszins terughoudend naar vreemden. Het is een temperamentvolle hond, gehoorzaam en in staat zich aan iedere situatie aan te passen. Schuwheid en/of angst behoren niet tot de natuurlijke eigenschappen van deze hond.

© tekst: Ruut Tilstra

Met hulp van verschillende zoekprogramma’s vind je een wereld aan leuke en informatieve sites. Enkele tips: